Egyéb valószínű okok az immunrendszeri problémák és fertőzések

Egyéb valószínű okok az immunrendszeri problémák és fertőzések

„Lépjen kapcsolatba a közösségi média platformjain, például a Twitteren és a Facebookon, ahol mások is támogatják Önt, és válaszolnak minden kérdésére. A Twitteren használja az #ostomy hashtaget, és rengeteg embert fog találni szerte a világon, akikkel kapcsolatba léphet. ”

Azok a személyek, akik krónikus vagy halálos betegséggel vagy ismétlődő veszteségekkel küzdenek, gyakran esnek áldozatul a „miért én” ciklusnak – mondta Santos. Ez depresszióhoz vezethet. Ahelyett, hogy azokra a dolgokra összpontosítana, amelyeket nem irányíthat, összpontosítsa energiáját olyan lépésekre, amelyeket megtehet életminőségének javítása érdekében. „Fontos felismerni, mi van az Ön irányítása alatt, és proaktívnak kell lenni a betegség és a stressz kezelésében," azt mondta. "A hangsúly a továbblépésen kell, hogy legyen, és „mit tehetek innentől kezdve”. ’”

Langstonnak abba kellett hagynia, hogy az életet az áldozat szemszögéből nézze, hogy kihozza magát a kolosztómia után érzett depresszióból. „Elkezdtem megerősítő üzeneteket írni a fürdőszobai tükreimre: „Szeretlek”, „Gyönyörű vagy”, „Nincs semmi, amit ne tudnál megtenni” és mások” – mondta. A pozitív megerősítések segítettek abban, hogy visszanyerje önbizalmát, amelyre szüksége volt ahhoz, hogy újra éljen. „Ki kellett nyúlnom az új sztómámhoz is, elfogadnom, megszeretnem, és el kellett neveznem," azt mondta. "Lovely Rosey-nak neveztem el. Megtanultam, hogy minden új alkatrészemmel el kell fogadnom azt, aki vagyok, hogy elfogadjak mindenkit. Ez volt a kulcs a továbblépéshez. ”

Iratkozzon fel Crohn-betegség hírlevelünkre!

A legújabb a Crohn-betegségben

Próbálja ki az időszakos böjtöt, ha Crohn-betegsége van?

Az időszakos böjt segíthet az embereknek a fogyásban és az egészséges táplálkozásban, de van néhány oka annak, hogy a Crohn-betegségben szenvedők el akarják kerülni.

Írta: Blake Miller, 2021. április 13

Trend: főzés Crohn-betegségre

Írta: Alyssa Etier 2021. április 13

Terhes vagyok, és IBD-m van – be kell szereznem a COVID-19 vakcinát?

Írta: Natalie (Sparacio) Hayden 2021. március 3

A legjobb Crohn-tanács 2021-re

A Crohn-kórban szenvedők ajánlják a legjobb tippeket a gyulladásos bélbetegségek kezelésére.

Írta: Blake Miller 2021. február 16

12 módszer a Crohn’s Flare kivédésére

Egy nő megosztja a legjobb tippjeit a fellángolás fizikai és érzelmi tüneteinek kezeléséhez.

Írta: Sarah Choueiry Simkin 2020. november 20

11 alapvető gyógyszeres szekrény Crohn-betegek számára

Tartsa kéznél ezeket a vény nélkül kapható gyógyszereket és kellékeket, hogy távol tartsa a tüneteket.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. augusztus 5

A legjobb turmixok Crohn-betegeknek

A turmixok rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, könnyen emészthető formában.

Jill Waldbieser 2020. augusztus 5

Veszteség kezelése IBD-vel élve

Írta: Natalie (Sparacio) Hayden 2020. június 26

Amit a férfiaknak tudniuk kell a Crohn-betegségről

A Crohn-kór egyedülálló módon befolyásolhatja a férfiak fizikai – és mentális – egészségét.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. május 26

Mit kell tudni a telemedicináról, ha Crohn-betegsége van

Tudja meg, hogyan segíthetnek a virtuális orvosi találkozók a gyulladásos bélbetegség kezelésében.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. május 26. Az összes megtekintése

Ha ismétlődő szemgyulladásos epizódjai vannak, érdemes lehet Crohn-betegség szűrésen részt venni, mondják az orvosok. Yuliia Hurzhos/Alamy

A Crohn-betegség gasztrointesztinális hatásainak szabályozására tett összes lépéssel a szeme lehet az utolsó olyan terület, amelyre számítani lehet. A Journal of Crohn’s and Colitis 2016 márciusában megjelent kutatási áttekintése szerint azonban a Crohn-betegségben szenvedők 12 százaléka tapasztal szemszövődményeket.

„A szemet alkotó szövetek nagyon hasonlítanak a test más részein lévő szövetekhez, így a más szerveket érintő gyulladásos betegségek, például a Crohn-betegségben a belek, a szemet is https://harmoniqhealth.com/hu/prostaline/ érintik” – magyarázza Calvin Roberts. MD, a Weill Cornell Medicine szemészet klinikai professzora és a Bausch and Lomb főorvosa.

A Crohn-kór és a szeme közötti kapcsolat az immunrendszer viselkedésén is múlik. „Crohn-kór esetén a test ugyanúgy támadja meg a szemet, mint a gyomor-bél traktus szöveteit” – mondja Paul J. Dougherty, MD, a Los Angeles-i Dougherty Laser Vision orvosi igazgatója és az UCLA Jules-i klinikai szemészetének oktatója. Stein Eye Institute.

Mivel a szemek annyira érzékenyek – gondoljon bele, mekkora irritációt okozhat egy apró szempilla, ha a szemébe kerül –, a Crohn-kórban előforduló szemproblémák még azelőtt megjelenhetnek, mielőtt a gyulladás gyomor-bélrendszeri tünetei jelentkeznének. Tehát ha ismétlődő szemgyulladásos epizódjai vannak, át kell szűrni a Crohn-betegségre – javasolja Dr. Roberts.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy bizonyos Crohn-betegség-kezelések hozzájárulhatnak a szembetegségekhez is. „Az orális szteroidokat gyakran alkalmazzák a Crohn-kór kezelésében, és a szteroidok glaukómát, magas szemnyomást és szürkehályogot okozhatnak, ami egy homályos lencse” – mondja Dr. Dougherty.

Különböző szemszövődmények Crohn-betegségben

Itt van, amit tudnia kell a Crohn-kórhoz kapcsolódó speciális szemproblémákról.

Uveitis Az egyik leggyakoribb szemprobléma a Crohn-kórban a Crohn-kór szerint & A vastagbélgyulladás alapítványa, az uveitis az uvea gyulladása – „a szem belsejében található vérerekben gazdag bélés, amely táplálékot ad a szaruhártya, a retina, az írisz és a lencse számára” – mondja Roberts. „Ha gyulladt, az uvea megduzzad, a retina megduzzad, és a látás homályossá válik. “Az uveitishez társuló homályos látás hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhet, mondja.

A szemész diagnosztizálhatja az uveitist egy réslámpával, amely egy mikroszkóp, amely megvizsgálja a szem belsejét. Ez a fájdalommentes vizsgálat azért fontos, mert ha nem kezelik, az uveitis glaukómához vezethet – egy olyan szembetegséghez, amely nyomást okoz a szemgolyóban, és potenciálisan látásvesztéshez vezethet – magyarázza Dougherty.

Episcleritis A Crohn-betegség másik gyakori szemszövődménye az episcleritis, vagyis a szem fehér területének külső bevonatának gyulladása a Crohn-kór szerint. & Colitis Alapítvány. „Ha az emberek aktív Crohn-betegségben szenvednek, az episcleritis is fellángolni látszik – egyértelmű kapcsolat van” – jegyzi meg Dougherty. A Johns Hopkins Medicine szerint az episcleritis tünetei közé tartozik a szemek általános vagy helyi vörössége és enyhe fájdalom vagy kellemetlen érzés.

Száraz szem A száraz szem szindróma, más néven keratoconjunctivitis sicca (KCS), a Crohn-kórhoz kapcsolódó szemszövődmény, amelyet a csökkent könnytermelés vagy a fokozott könnyfilm párolgás okoz, a Crohn-kór szerint. & Colitis Alapítvány. A száraz szem viszketést, égést vagy fertőzést okozhat. Dougherty azt mondja, hogy néhány mechanizmus vezethet ehhez a szemszövődményhez Crohn-kórban, beleértve ugyanazt a gyulladást, amely irritálja a gyomor-bél traktust. De emellett: „Crohn-betegség esetén sok ember felszívódását okozza a tápanyagokban, beleértve az A-vitamint is, és elegendő A-vitamin hiányában száraz szem szindrómát vagy súlyos esetekben éjszakai vakságot kaphat” – mondja.

Keratopathia A Crohn-betegséghez kapcsolódó másik szembetegség a keratopathia, a szaruhártya rendellenessége, amelyben fehér lerakódások képződnek a Crohn-kór szerint. & Colitis Alapítvány. Ennek oka lehet az uveitis vagy a szemszárazság. A szemész réslámpás vizsgálattal diagnosztizálhatja a keratopathiát.

Az uveitist és az episcleritist általában szteroid szemcseppekkel kezelik, amelyeket napközben gyakran használnak, mondja Roberts. “A legtöbb beteg reagál a szemcseppekre, de azoknak, akik nem, szükségük lehet szájon át szedett kortikoszteroidokra vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszerekre” – teszi hozzá.

A száraz szem szindróma kezelése magában foglalhatja a műkönnyet vagy a ciklosporint tartalmazó szemcseppeket, amely egy olyan gyógyszer, amely csökkenti a szárazság okozta gyulladást.

Ha a keratopathia előrehaladott vagy elég zavaró ahhoz, hogy intézkedést igényeljen, kalciummegkötő anyagot tartalmazó szemcseppekkel kezelhető, és a szaruhártya felületének kaparását is magában foglaló eljárás a Columbia Egyetem Szemészeti Tanszéke szerint.

Csökkentse a Crohn-féle szemproblémák kockázatát 

Mivel a szem gyulladásos folyamata hasonló a bélben zajló folyamatokhoz, a szemgyulladás epizódjai általában egybeesnek a Crohn-féle GI-fellángolással, mondja Roberts. „Tehát ugyanazok a tanácsok, amelyeket a bélkiújulás megelőzésére adunk, vonatkozik a szem fellángolására is. Kerülje a dohányzást és a koffeint, és csökkentse a belek stresszét azáltal, hogy kisebb, kiegyensúlyozottabb ételeket eszik” – javasolja.

Roberts hangsúlyozza a rutinszerű szemvizsgálatok fontosságát is, mind a Crohn-kórban előforduló szemproblémák felderítése, mind az Ön általános egészsége érdekében. “Egy átfogó szemvizsgálat nemcsak a szem problémáit, például az uveitist észleli, hanem az általános egészségi állapot fontos mutatója is lehet” – mondja. „A szervezetben esetleg lassan kialakuló változások gyakran először a szem törékeny szerkezetében jelennek meg, és egy rutin szemvizsgálat során is felfedezhetők. ”

A szemvizsgálatot gyakrabban kell végezni, ha Crohn-betegsége van, mondja Dougherty. “A szteroidokat szedő Crohn-betegségben szenvedő személynek 6-12 havonta szemvizsgálatot kell végeznie” – javasolja.

Látása védelme érdekében, amint bármilyen szokatlan szemtünet jelentkezik, keresse fel szemészeti szakemberét, és beszélje meg azt is, hogy milyen gyakran lesz szüksége különféle szemészeti szűrésre. „Azok a kockázati tényezők, amelyek megnövelhetik a szem egészségügyi vizsgálatának szükségességét, többek között a családban előfordult szembetegség – különösen makuladegeneráció vagy zöldhályog – elhízás, dohányzás és cukorbetegség” – jegyzi meg Roberts.

Quinn Phillips további jelentése.

Iratkozzon fel Crohn-betegség hírlevelünkre!

A legújabb a Crohn-betegségben

Próbálja ki az időszakos böjtöt, ha Crohn-betegsége van?

Az időszakos böjt segíthet az embereknek a fogyásban és az egészséges táplálkozásban, de van néhány oka annak, hogy a Crohn-betegségben szenvedők el akarják kerülni.

Írta: Blake Miller, 2021. április 13

Trend: főzés Crohn-betegségre

Írta: Alyssa Etier 2021. április 13

Terhes vagyok, és IBD-m van – be kell szereznem a COVID-19 vakcinát?

Írta: Natalie (Sparacio) Hayden 2021. március 3

A legjobb Crohn-tanács 2021-re

A Crohn-kórban szenvedők ajánlják a legjobb tippeket a gyulladásos bélbetegségek kezelésére.

Írta: Blake Miller 2021. február 16

12 módszer a Crohn’s Flare kivédésére

Egy nő megosztja a legjobb tippjeit a fellángolás fizikai és érzelmi tüneteinek kezeléséhez.

Írta: Sarah Choueiry Simkin 2020. november 20

11 alapvető gyógyszeres szekrény Crohn-betegek számára

Tartsa kéznél ezeket a vény nélkül kapható gyógyszereket és kellékeket, hogy távol tartsa a tüneteket.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. augusztus 5

A legjobb turmixok Crohn-betegeknek

A turmixok rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, könnyen emészthető formában.

Jill Waldbieser 2020. augusztus 5

Veszteség kezelése IBD-vel élve

Írta: Natalie (Sparacio) Hayden 2020. június 26

Amit a férfiaknak tudniuk kell a Crohn-betegségről

A Crohn-kór egyedülálló módon befolyásolhatja a férfiak fizikai – és mentális – egészségét.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. május 26

Mit kell tudni a telemedicináról, ha Crohn-betegsége van

Tudja meg, hogyan segíthetnek a virtuális orvosi találkozók a gyulladásos bélbetegség kezelésében.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. május 26. Az összes megtekintése

Az ínygyulladás, az üregek és a szájsebek mind a Crohn-kór szövődményei lehetnek. B. Boissonnet/

Noha Crohn-betegségben szenvedő betegeknél a GI-rendszer a legnagyobb hangsúlyt kap, a gyulladásos állapotot néha kísérő szájproblémák is igényelhetik a figyelmet.

A Crohn-betegség szövődményei közé tartozhat az ínygyulladás és néha a fogszuvasodás is, de a leggyakoribbak a szájfekélyek – ugyanazok az aftás fekélyek vagy afták, amelyek időnként sokan előfordulnak – magyarázza Paul Casamassimo DDS, az Ohio Állami Egyetemi Főiskola emeritus professzora. fogászat és gyermekfogorvos a Nationwide Children’s Hospital Columbusban. A gyakori probléma az alsó ajak és az íny között, a nyelv szélein vagy alján, illetve az orcák belsejében található.

A szakértők nem értik teljesen az összefüggést, de gyanítják, hogy a Crohn-kórban szerepet játszó gyulladás hozzájárul. Egyéb valószínű okok az immunrendszeri problémák és fertőzések. Crohn-betegség esetén a szájsebek általában a súlyos fellángolások során jelentkeznek a legrosszabbul. Néha a sebek lehetnek a betegség egyetlen jelei. A jó hírek? Amint más Crohn-tünetek enyhülnek, a szájfekélyek is.

KAPCSOLÓDÓ: Alapvető források a Crohn-betegséggel vagy a vastagbélfekélyes betegséggel való együttéléshez

Az ínyproblémák, mint például a duzzadt vagy vérző fogíny, a Crohn-kór másik szövődményei lehetnek, és a helytelen táplálkozás következményei lehetnek. A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok étrendje döntő fontosságú a jó általános egészség és a száj egészsége szempontjából, de a Crohn-kór és a szájproblémák kombinációja csekély étvágyat vagy érdeklődést hagyhat maga után. Lehet, hogy többet kell dolgoznia az étrend minőségén, mert a Crohn-kór következményei megakadályozhatják, hogy szervezete kihasználja az elfogyasztott élelmiszerekben található összes tápanyagot. Ehelyett a táplálék áthalad a szervezeten anélkül, hogy teljesen megemésztődik.

A Crohn-szájproblémák komolyan vétele

Bár gyakran jobban bosszantanak, mint bármi más, az íny- és egyéb szájproblémákat nem szabad figyelmen kívül hagyni. Forduljon gasztroenterológusához és esetleg fogorvosához, hogy nincs-e fertőzése, aktív gyulladása vagy valami más, például fogínybetegség.

A Crohn-kór ezen szövődményeinek kezelése olyan egyszerű lehet, mint helyi gyulladáscsökkentő szerek és antibakteriális oldatok, például szájöblítő. Bár valójában nem „gyógyítják meg” a szájfekélyt, csillapító fájdalomcsillapítást nyújthatnak, és segíthetnek visszatérni a tápláló étrendhez.

Amellett, hogy azonnali megkönnyebbülést keres, nézze meg a teljes képet is. A Crohn-betegség leküzdésére irányuló munka – a fellángolások, és ezzel együtt a szájproblémák megelőzése – legyen a végső cél. Ragaszkodjon a Crohn-féle kezelési tervhez és a kiegyensúlyozott táplálkozásra összpontosító étrendhez – mondja Ghassan T. Wahbeh, MD, a Seattle-i Gyermekkórház Gyulladásos Bélbetegségek Központjának igazgatója és a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának gyermekgyógyászati ​​és gasztroenterológiai docense. Seattle. Ha nem biztos abban, hogy a legtöbb táplálékot a szokásos ételekből kapja, beszéljen dietetikussal, a gyulladásos bélbetegségek orvosi csoportjának kulcsfontosságú tagjával, javasolja Dr. Wahbeh. Ne felejtse el rendszeresen felkeresni fogorvosát, és nem csak akkor, ha ínyproblémája van.

Végül, az egészséges Crohn-féle életmód részeként – igyon sok vizet a nap folyamán, hogy hidratált maradjon, kerülje a zsíros és sült ételeket, és fogyasszon gyakrabban kisebb ételeket, ha ettől jobban érzi magát. Ha a szájproblémák továbbra is fennállnak, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a vitamin-kiegészítők segítenek-e megkapni az összes tápanyagot, amelyre szervezetének és szájának szüksége van az egészség megőrzéséhez.

Iratkozzon fel Crohn-betegség hírlevelünkre!

A legújabb a Crohn-betegségben

Próbálja ki az időszakos böjtöt, ha Crohn-betegsége van?

Az időszakos böjt segíthet az embereknek a fogyásban és az egészséges táplálkozásban, de van néhány oka annak, hogy a Crohn-betegségben szenvedők el akarják kerülni.

Saya siap membantu anda untuk Tanya, Penawaran, Atau Pemesanan Tas. Silahkan hubungi Customer Services kami dibawah ini :

Chat with us on WhatsApp